Makteliten lever farligt när den går i otakt med folket

Det är häpnadsväckande att människor inte lär sig av historien och gör samma misstag om och om igen. 
Det har funnits flera imperium i historien och alla de slutatde på ett och samma sätt.
Impreium i likhet med federationer omfattar flera nationer men i jämförelse med feredarationer är makten mindre centraliserad i imperium.

EU är ett klassiskt imperium som är på väg att bli federation. Det enda som skiljer EU från tidigare imperium är att det inte skapades genom krig utan genom folkets vilja att vara med.

Den här myten om EU:s "folkliga vilja" måste man diskutera separat.

Europeiska länder gick med i EU genom folkomröstningar eller ländernas parlamentsbeslut. Alla folkomröstningar visade att knappt hälften av ländernas befolkning var emot EU. Idag visar dessa siffror att mer än hälften av EU:s befolkningen är emot EU:s imperium och definitivt vill inte att EU ska förvandlas till en federationsstat.

Dock har imperiumlogik sina egna lagar där makteliten vill hålla alla imperiumdelar kvar även när folket är emot det. Det slutar med fredliga eller blodiga uppdelningsprocesser, men alltid på ett och samma sätt. Folkets ovilja att leva i ett imperium vinner. 

Makteliten lever alltid farligt när den går i otakt med folkets vilja och struntar i vad folket tycker. Det är också symptomatiskt att  makteliten struntar mer i  folkets vilja ju mer pengar den tjänar. Förmodligen ger stora pengar mer förakt till de mindre lyckliga och övertro på att det kommer att vara för evig.
Vi vet alla hur det slutar, det har vi läst i historieböckerna.

Men som sagt, männsikor lär sig inte av historien och upprepar samma misstag om och om igen.Omröstning:

Tror du att maktförflyttning till EU parlamentet kommer att stärka EU:s konkurrenskraft i världen?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0