Girighet eller en sparsamhet

Girighet är en dödssynd . Det är avskyvärd när man sparar på gamla och sjuka, barn och elever för att sedan använda dessa pengar till egen vinning.  Men girighet bör inte blandas ihop med sparsamhet. 

Privata och offentliga aktörer inom välfärden har samma pengar från skattekistan för att utföra samma jobb. Privata välfärdsföretag lyckas att ge samma eller bättre service och spara pengar samtidigt, offentliga företag ger inte bättre service och har ont om pengar.

Privata företag öppnas oftast av de som arbetat som staligt/kommunalt anställda. De ser möjligheter att göra samma jobb med mer effektivt. Varför har de inte gjort det när de arbetade för staten? Därför att det inte spelar någon roll hur bra eller dåligt du presterar hos offentliga arbetsgivare - du får inte bättre betalt för det.

När man ser att egna ansträngningar belönas arbetar man bättre. Det är det som fungerar när man privatiserar välfärdsföretag. Därför kommer Miljöpartiets förslag, att stoppa vinstutdelningar, inte att fungera i praktiken. KD:s förslag, om att stärka tillsynen i den skattefinansierande välfärden, är betydligt bättre om man vill försäkra välfärdskvaliteten.

Det är synd att vi gärna kontrollerar någon som sparar och tjänar pengar men vi tänker inte på att vi också bör kontrollera de som slösar men inte presterar som man ska.Omröstningar:

Kommer du att prestera bättre om du får bättre betalt?


Om du bara kunde välja privata välfärdsaktörer: skulle du välja den som gör vinst eller den som inte gör vinst? 
DN 2 3 SVD 2 GP 2

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0