Att sänka välfärdsstandarden kan vara en lösning

Sverige har en mycket hög välfärdsstandard för alla i samhället. En välfärdsttandard som vi är stolta över och samtidigt slösar pengar på till ingen nytta.

Ta t.ex. gratis högskola. Gratis högskoleutbildning betyder idag inte att folk utbildar sig till något vettigt. Vi har inte tillräckligt med specialister i bristyrken och överskott i de yrken där det är svårt att anställa. Man utbildar filosofer, genusvetare, koreografer och etnologer inte för att det gör jobb men för att de ger pengar i form av studielån och studiebidrag. Läkare, tandläkare, dataspecialister och ingenjörer är vi tvungna att bjuda in från andra länder.  Fram till ett år tillbaka hade vi också ambitionen att utbilda utländska studenter helt gratis. De brukade att tacka Sverige för generösiteten (dumheten?) och flytta till andra länder för att få jobb. 

För att bibehålla dagens välfärdssamhälle måste vi jobba hårdare och längre på de arbetsplatser som inte finns. Till de arbetsplatser som kräver folk bjuder vi arbetskraftinvandrare.  

Det är uppenbart att vi inte kan bibehålla välfärdsstandarden på samma nivå som vi har idag. Men vi kan ändra villkoren för välfärdsstandarden. Det som kostar pengar måste ses över och utvärderas utöver det vi har råd med. Och det som vi inte har råd med bör vi tacka nej till. 


Omröstning:

Vill du arbeta upp till 75 års ålder om din arbetskapacitet och utbildning tillåter det?




SVD 2 DN

Kommentarer
Postat av: sl

Är du riktigt frisk? En av Sveriges absolut bästa grenar i den internationella konkurrensen är gratis högskola. Vårt lilla land håller långt högre standard tack vare den gratis utbildningen, som också är underlag för någorlunda sammanpressad lönestruktur. Insignifikanta kvantiter etnologer och "genusvetare" gör ingen skillnad, obligatoriska kurser för alla i "genusvetenskap" irriterar däremot. Utbildning är inte slöseri, "tuition-fee" för alla kommer att minska utbildningen. Katastrof-väg, rakt i motsats till den gamla framstegspolitiken man nu famlar efter.



Förslaget gäller om man alls ska få arbeta till 75, nuvarande gräns är 69, ett antal professorer och företagsledare vill hålla på till 75, låt dem göra det.

2012-02-07 @ 20:10:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0