Var var de svenska nationalisterna förut?

Sverige hade arbetskraftsbrist efter andra världskriget. Invandrare som kom till landet då började arbeta från första dagen och deras obefintliga svenska sågs inte som en brist. Det var också lätt att lära sig svenska när man arbetade och integrationen vad en naturlig process. Man lär sig språket snabbt, har många svenska kamrater, arbetar och betalar skatt.

Vad var de svenska nationalisterna på den tiden? 

Problemen satte igång när Sverige började ta emot folk utan att tänka på var de ska arbeta och hur man ska försörja hundratusentals människor som har svårt att integrera sig i samhället utan arbete. 

Idag hävdar nationalister att de vill bevara Sveriges traditioner, kultur, språket och religionen och att människor som kommer till Sverige inte vill integrera sig och överanvänder Sveriges välfärd.

Man resonerade annorlunda på 50, 60 och 70 talet när jobben fanns och när alla dög till det fina Sverige. 
Kan allting ändras när konjunkturen svänger och Sverige åter igen behöver flera som arbetar?

Omröstning:

Kan man älska sitt land utan att kallas för nationalist?



Kommentarer
Postat av: Annelie

Varför ska alltid Sverige skämmas för att att vara svenskar? Sverige som land har legat i framkant inom forskning och utbildning under flera år. För att vara en sådan liten befolkning så har vi under århundraden uträttat stordåd. Vi har under flera år av kris haft bättre ekonomi än de flesta EU-länder. Varför får vi då inte vara stolta över vårat land? Stolta över den befolkning som finns här. Varför måste nationalism alltid förknippas med nazismen? Man kan vara stolt över sitt land och dess folk utan att vara rasist eller nazist.



Sverige som land har varit en underbar plats att leva på i många år, men de senaste 10-15 åren har något hänt. Sjukvården blir allt sämre. Samhället kan inte längre ta hand om de "utstötta". De som kan få socialbidrag ska vara glada att den möjligheten finns. Lika med de som får ersättning från A-kassa- Tänk om den möjligheten inte fanns? Tänk på dom som lever utan detta skyddsnät. Jag lovar det är ett mycket större antal än ni kan tänka er. Tänk er för innan det alltid ska klagas.



Till "ursprungsvenskar" som folk. Jag tycker om det sätt vi är och hur vi beter oss. jag älskar våra traditioner. Jag vet att de flesta traditioner är "tagna" från andra länder, men vad spelar det för roll? Vi har haft våra traditioner och våran kultur i Sverige i flera hundra år. Jag tycker om alla typer av traditioner och kulturer. Jag är själv förlovad och väntar barn med en man från Polen. Jag älskar hans traditioner och kultur också. Det barn vi väntar kommer få uppleva alla traditioner både från Sverige och Polen. Barnet kommer också få ta del av både Polsk och svensk kultur samt språk.



Tillbaka till problemet. Sverige måste se till de antal arbetstillfällen som finns i Sverige. Just nu så finns det för mycket människor som måste leva på statens bekostnad, detta gäller både "nysvenskar" och de som är födda här. Det går inte att fortsätta "ta in" mer människor som det inte finns någon möjlighet att sätta i arbete, inte med tanke på hur många tusentals det redan finns i detta land som lever på existensminimum och utan arbete. Sverige måste se till och hjälpa de som redan finns här. Skulle sedan något magiskt hända att det helt plötsligt dyker upp tusentals arbetstillfällen och ingen längre går arbetslös i Sverige, vad gör det då att låta arbetskraft flytta hit från utlandet? Mig skulle det inte göra någonting alls. Jag förstår bara inte när beslutsfattarna kommer inse att dom gräver Sveriges framtids grav på sättet dom handskas med problemet nu.

2011-12-02 @ 09:12:19
Postat av: Non serviam!

Bra skrivet, Annelie! Du är tydlig med att du inte är rasist eller främlingsfientlig, samtidigt som du gör en vettig analys av nuvarande problem med invandringen. Jag önskar att politikerna hade samma förmåga till problemformulering. Men de är antingen verklighetsfrånvända eller fega!

2011-12-02 @ 10:41:28
Postat av: david

Invandringspolitiken måste bygga på ekonomi istället för ideologi. Så länge vi har en rigid arbetsmarknad med få låglönejobb är det totalt oekonomiskt att importera lågutbildade människor. På grund av malplacerad solidaritet gör vi det ändå, och då hamnar vi i en situation där 2/3 av alla socialbidragstagare är invandrare.

2011-12-02 @ 11:02:56
Postat av: NilsMotpol

På den tiden fanns ingen uttalad policy att avskaffa svensk kultur. Det skulle kunna vara därför.

2011-12-02 @ 12:47:42
Postat av: NilsMotpol

Är det konstigt att man hellre ser att det kommer hit kristna europeer som vill arbeta än muslimska afrikaner som går på bidrag och inte talar svenska? Rätt naturligt kan jag tycka.

2011-12-02 @ 12:53:22
Postat av: Bosse.S

De människor som kom hit strax efter andra världkriget var ju europeer, dvs de var födda in i en västerländsk kultur och de lärde sig för det mesta svenska ganska fort. De fick inga startbidrag. De kom inte från något u-land utan infrastruktur, med medeltida värderingar och en despotisk religion.

Det finns mer att säga men tänk efter själv.

2011-12-02 @ 18:45:47
Postat av: Anders

Läs och jämför:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/livet-med-for-lite-pengar



http://avpixlat.info/2011/12/02/oppet-brev-till-lasse-granestrand-pa-dagens-nyheter/#more-3984

2011-12-02 @ 22:18:24
Postat av: Vasco

I dagens Sverige är förnuft synonymt med rasism. I dagens Sverige har samtliga riksdagspartier utom ett oförnuftigheten som ledstjärna.

2011-12-02 @ 23:48:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0