Privatiserade verksamheter måste jämföras med offentliga

Det är mycket som kan förbättras i skola, dagis, sjukvård och äldreomsorg. Det kommer alltid finnas enstaka fall där patienter, föräldrar och närstående kommer att vara missnöjda med den servicen de fått. Varje människa är en unik levande varelse och samma behandling på olika patienter kan väcka olika känslor, olika smärtreaktioner och till och med olika slutresultat. En och samma lärare undervisar på samma sätt för stjärnelever och för dem som kommer aldrig kommer att klara skolan.

Det betyder att det kommer alltid kommer att finnas de som klagar även om de formellt fått samma behandling som alla andra.

Det måste finnas ett sätt att värdera välfärdsföretag i jämförelse med andra välfärdsföretag. Och ännu vikitgare är att jämföra nya verksamhetsformer gentemot de som redan fanns. 

Vi, som klienter och patienter, måste ha tillgång till jämföreleregister. Det kan betyda på lång sikt att marknadsregler vinner och de som har sämre jämförelseresultat kommer att förlora sina patienter och tvärtom. 

Att ta upp enstaka fall av vanvård, dåliga skolresultat och ett och annat isolerat missförhållande i massmedia kan vara mycket vilseledande och orättvist. Det gör inte saken bättre för patienter som tror att alla privata företag bara vill åt deras pengar och känner sig otrygga i den behandlingen de får.


Omröstning:

Tycker du att privatiseringar förbättrade välfärden?






Dn 2 3 SR 2 3 SvD ex GP

Kommentarer
Postat av: Magnus

Grattis, du har insett att det är svårt att välja mätetal att optimera för. Inse också att mätetalet marknadsekonomi optimerar för är alltid vinst.



Sen kan man försöka sätta spelregler så att vinst kommer om man uppfyller andra mätetal också. Vinsten kommer dock alltid först, kan man uppfylla kraven och samtidigt låta pensionärerna ha samma blöja i en vecka kan man öka vinsten, och då gör man det.



Grundproblemet för alla marknadsälskande liberaler är att de inte inser att det är mycket svårt att välja mätetal. De tror att de är de enda som fattat hur marknadsekonomi fungerar, men oroväckande ofta är det de som inte fattat.

2011-12-28 @ 11:47:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0