I en farlig fas av förnekande

Förnekande ingår i en försvarsmekanism när man inte vill inse farorna från yttre världen.

Det är inte bara enskilda människor som hamnar i den här fasen utan hela samhällen kan drabbas.
Istället för att inse att eurokollapsen är en faktum och förbereda en organiserad EMU-nedläggning förlorar man tid för meningslösa satsningar på detsamma som orsakade kollapsen.

Europeiska krisen var underbyggt inte i Europa utan i USA under Alan Greenspams tider. Alan Greenspam "uppfann" en genial metod att bota alla ekonomiska problem - låg bankränta. Plötsligt hade man råd med allting utan att behöva spara för det. Amerikanska bankränta  smittade av sig i hela världen och skapade den första skalven av krisen, 2008. 

Istället för att höja räntan bestämde sig bankerna och staterna att bota den ekonomiska sjukdomen med samma medel som den blev sjuk av - ännu lägre räntan och tillade till det statliga bankstödet. Det tog inte så många år att inse att det har blivit värre. Låga räntor och statliga bankgarantier ledde till en situation som behöver väldigt seriösa åtgärder.

Det ses inga spår av friskt tänkande ännu och stater fortsätter att förneka tillståndet och lovar att räntan ska sänkas ytterligare.



Omröstning:


Bör Sverige höja eller sänka räntan för att dämpa ekonomikrisens påföljder?



DN 2 3 SVD 2 3 4 5 GP



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0