Sveriges solidaritet med Euroländerna eller sunt förnuft

Eurosamarbetet kan inte räddas om man försöker att rädda skuldländerna genom att tvinga nya skulder på dem. Ekonomiska krisen orsakades inte av grekernas, spanjorens eller italienarnas slöseri utan av bankernas girighet. Det finns ingen möjlighet för skulddrabbade länder att återbetala sina lån oavsett hur mycket de sparar och oavsett hur mycket vi hjälper dem. Den här elden måste släckas där den började -  på bankernas och finansinstitutionens sida.

Att tvinga bankerna att ta sitt ansvar är omöjligt utan gemensamt samarbete regeringar emellan och jag hoppas att Europakten kommer att handla även om det. 

Det är klart att Sverige kommer att drabbas ekonomiskt om Eurovalutan kollapsar. Det ligger direkt i Sveriges intresse att hjälpa Euroländerna att trassla sig ut ur den skuldsnara som stryper euroländers ekonomi.
Tekniskt sett är Sverige fortfarande på väg att införa Eurovalutan och landet kan när som helst ansluta sig till Eurosamarbetet.

Miljöpartiet föreslår att Sverige går in i Europakten men avsäger sig rätten att införa Eurovaluta för alltid.

Det kan vara en bra lösning trots allt. Sverige kan vara med och delta i räddningsarbetet utan att trassla sig in i samarbetet. Det handlar om sunt förnuft mer än om Sveriges solidaritet. 


Omröstning:

Tycker du att räddningen av EMU ligger i Sveriges intresse?




Dn SvD 2 3 4 5 6 SR 2




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0