Sänk momsen för alla tjänster

Det är uppenbart att svenska skattesystemet inte är gjort för att stödja småföretagare. Det är snart omöjligt för småföretagare att överleva utan att fuska med skattesystemet och alla vet om det.

Det är inte småföretagare som är födda till fuskare det är staten som gör det omöjligt att klara sig ekonomiskt på ett hederligt sätt. Det är kanske  därför småföretagare har utvecklat stora och små knepp att kringå skattelagar och det är därför skattenissar är tvungna att kontrollera mer och mer. Skattekontor kommer ständigt på nya och mer sofistikerade sätt att kontrollera vilket innebär att det tar oerhörda resurser, det krävs fler som arbetar med det och det krävs mer skattepengar som finansierar det.

Den onda skattespiralen drabbar  inte bara småföretagare utan även hela samhällen som ser att det är bättre att arbeta och betala svarta pengar än att betala pengar till det drakonsika skattesystemet.

Ta t.ex. RUT- och ROT-avdragen:
RUT och ROT-avddragen kräver mycket pappersarbete och det tar mycket resurser från småföretagare fast det är andå lönsammare än att arbetra utan dem.

För att få RUT- och ROT-avdargen måste små företagare först fylla speciella blanketter till Skatteverket. Småföretagare står även för kontrollen av kundens ekonomi. Kunden kan inte utnyttja avdragen för sammanlagt mer än 50 tusen per år. Skatteverket har rätt att inte ersätta avdragen för fuskande kunder och har rätt att kräva tillbaka avdragen. Städfirman som har t.ex. 200- 300 kunder klarar sig inte utan att ha en anställd person som gör ingenting annat än arbetar med skatteverkets blanketter.  Hur lönsamt är det i slutändan? 

Det som jag vill komma fram till är att RUT och ROT är onödiga skattekonstruktioner som ger mer obetald och ickeproduktiv jobb för företagare och mer jobb för skatteverket. Dessa åtgärder skapar mer misstänksamhet och mer fusk än om man bara sänkte momsen för alla tjänster. 


Omröstning:

Bör ROT och RUT-avdragen utökas eller bör de ersättas av en sänkt moms för tjänster?





DN

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0