Kriminalitet och brottslighet har inget etniskt ursprung

Det är så lätt att förklara att det är invandrare som står för kriminalitet och att om man minskar invandringen kommer man att minska antalet brott i landet. 

Sanningen är att kriminalitet har inget nationellt eller etniskt ursprung, den brukar snarare att bottna i ekonomi och sociala orättvisor än i religion och hudfärg.

Det är sant att invandrare är överpresenterade i svensk kriminalpolitik. Men det är lika sant att invandrare har det sämre ekonomisk ställt och har mindre chanser att skaffa sig en bra ekonomi än genomsnittiliga svenskar. 

Alla samhällen har alltid flera skikt och det är de nedre skikten är alltid överrepresenterade i brottsstatistiken. Tyvärr, hamnar ofta nykomlingar i de nedre skikten p.g.a. ekonomiska skäl och det kan ta flera generationer att komma upp på en genomsnittlig nivå. Dock är det fel att tro att man hamnar i de nedre skikten av samhället p.g.a. sitt ursprung eller fel genuppsättningar.


Omröstning:

Tror du att brottslighet har sitt ursprung och förklaras av utsatthet och fattigdom?




Kommentarer
Postat av: Niklas Andersson

http://www.dn.se/debatt/kulturarv-ligger-bakom-invandrarnas-brottslighet

2012-01-09 @ 15:30:30
Postat av: Sture

Nej det är förstås ingen "sanning". Om ekonomi och sociala orättvisor förklarade brottsligheten skulle svenska studenter och pensionärer knappt ha tid för annat än att begå gängrån, gängvåldtäkter, kasta ut sina systrar och döttrar från balkongerna och tugga kat.



Sanningen är att samma sorts människor som skapar konflikt i Sverige också skapar konflikt utomlands. Det är ingen slump att de allra mest dysfunktionella människorna i Sverige har sitt ursprung i de allra mest dysfunktionella länderna. Konflikterna uppstår inte i ett vacuum eller av en slump.

2012-01-10 @ 07:51:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0