Bankernas diktatur är ett hot mot demokratin

Bank- och finansinstitutionernas ledningar är inte folkvalda och deras existensvillkor har ingenting med demokrati att göra. Dock har de en makt som är större än politikers, regeringars och har välutvecklade internationella förbindelser. 

Finansvärldens diktatur och hänsynslöshet uppmärksammades och förklarades av Karl Marx och Freidrich Engels i deras "Kapital". Boken är orättvist avfärdad av många politiska idеologier p.g.a. av sin uppenbara koppling till kommunismen (marxismen). Det är synd eftersom boken förutsåg kollapsen av kapitalismen p.g.a. bankernas och finansinstitutionens girighet och hänsynslöshet. 

Wall Street är bara en början av en global rörelse emot finansvärldens diktatur. Rörelsen kommer att växa till något större än vad vi ser idag och ingen kan förutse på vilket sätt det slutar för motståndet mellan bankernas diktatur och demokratin. 

De senaste försöket från regeringen att hejda finansvärlden spelade ingen roll. Ekonomiska processer har sina egna lagar och det är svårt att vända börsen med dekret. Bankerna och finansintitutioner kör sitt eget race. Tyvärr saknar de ofta en terrängkarta och vet inte själva var de är påväg. 

Det vore också bra om politiker var mer utbildade och mer skarpa än bankernas och finansinstitutionernas ledningar. Dagens kris bevisar bara det som Marx och Engels förutsåg för 200 år sedan: regeringar är inte kapabla att styra och folk vill inte leva på ett gammalt sätt. Faktum är också att de länder som provade att införa kommunism som Marx och Engels föreslog lyckades inte heller. Det är intressant att Marx och Engels trodde att Tyskland kommer att vara det första landet där kommunismen vinner.
Det måste finnas ett annat sätt att leva, styra folk och ekonomi än idag och det är det som politiker och ekonomer i världen desperat försöker att hitta, medan finansbomben tickar. 


Omröstning:

Vem har mer faktisk makt i samhället: politiker eller finansinstitutioner?





Dn 2 3 4 SvD 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 DN SVD

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0