Sveriges schizofrena politiska identitet

Man kan inte tala om fred, kallas formellt för ett neutralt land och sälja vapen samtidigt. Den är en schizofren dubbelidenititet som har lett till att svenska Riskdagen har kommit fram till ett underligt krav. Det är klart att svenskarna vill rentvå sitt dåliga samvete när de säljer vapen som är avsedda att döda människor. Har man dåligt samvete så måste man avstå från att göra det som ger dåligt samvete och inte försöka blidka omgivningen med bortförklaringar. 

Det kommer aldrig att gå att villkora vapenförsäljning. Det är en fri marknad och det som svenskarna vägrar att sälja kommer att säljas av andra leverantörer. 

Demokratikrav är också något som inte går att definiera. Hitlers Tyskland var fomellt ett demokratiskt land, likaså f.d. Sovjet och dagens Ryssland och Kina. Nordafrikanska och Mellanösternländer väljer och kommer att välja demokratiskt valda regeringar som inte liknar svenska krav för demokrati.

Svenska politiker bör sluta sina schizofreniska lekar och försöka att förena två olika identiteter i svensk politik. Antingen säljer vi vapen och är en av världens största exportörer  eller så agerar Sverige som en fredsduva som uppfostrar alla i sina egna föreställningar om demokrati.Omröstning:

Bör svensk vapenexport villkoras med demokratikrav?DN 2 3 4 5 6 Dag Svd

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0