Kommunernas och landstingens ansvar att reglera konkurrensen

Det är rätt tänkt att föräldrar, sjuka och anhöriga ska välja mellan flera olika skolor, vårdgivare och äldrevårdsföretag. 

Konkurrensen mellan privata och offentliga aktörer förbättrar kvaliteten och ger mångfald. Människor i stora städer kan välja mellan flera aktörer inom välfärden och väljer själva efter tjänsteutbudet och kvaliteten.

På glesbyggden är man ofta tvångshänvisad till det som finns i området. Där talar man inte om konkurrensen längre utan om kommunernas och landstingens plikt att se till att de få välfärdföretag som finns ska vara de bästa.
Kapitalismen kan inte reglera sig själv utan statens kontroll och begränsning. 

Offentliga förhandlingar vinner oftast de som lovar att leverera mer än konkurrenten men för samma pengar. Hur lätt är det att spara på allting, var billigare än konkurrenten, ha begränsat antal med kunder, ha högre löner än i offentlig sektor och dessutom leverera vinster för moderbolaget? Alla effektiviseringar, åtstramningar och optimiseringar har sina gränser har Caremas fall i Falun visat.

Faluns kommun bör avbryta avtalet och leta sig till ett bättre alternativ. Så ska konkurrensen fungera när kommunen och landstingen förstår deras roll och ansvar. 


Omröstning:


Tror du att konkurrensen mellan statliga och privata företag inom vård, skola och äldreomsorg förbättrar kvaliteten?



DN, 2, 3, 4, 5, 6 7 8 9 10 SvD 2 Svt 2 Dag SR 2 3,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0