En tickande bomb för välfärden

Det finns inga jobb i Sverige att gå till. All effektivisering, datorisering och outsourcing till andra länder har gjort att vi har en arbetsbrist för vår egen arbetskraft.

De få jobben som finns kräver kunskaper som inte kan flyttas utomlands, mycket höga kvalifikationer, perfekta språkkunskaper och långa utbildningar.

Hur kan arbetslösa ungdomar överleva om det inte har ett lön att leva på? 

En del fortsätter att utbilda sig fast de flesta utbildningar leder aldrig till någon anställning. Högskolor och universitet har skapat massor med utbildningar som är värdelösa för arbetsmarknaden men som ger fil.kand- och doktorandtitlar. 

De som inte kan/inte vill utbilda sig vidare föröker att leta sig till enklare jobb. Där sitter en äldre arbetkraft som är skyddad av stränga facklagar och som inte kommer att flytta på sig tills de blir riktig gamla. Dock när de väl går i pension rationaliseras deras arbetsplaster bort.

Arbetsplatser som återstår ligger inom detaljhandel, barnpassning och åldrevård. Dessa jobb är svåra, dåligt betalda och oftast utan en möjlighet att göra en karriär. 

Det finns ocskå olika fuskmetoder att klara sig på med hjälp av försäkringsstöd, men det är egentligen inte så många som använder dem. Ändå pekar dessa siffror ständigt upåt och indikirerar att det ibland inte finns ett annat sätt att fösörja sig på.

Ungdomsarbetslösheten är en tickande bomb för välfärden och man måste ändra på mycket för att rädda det som räddas kan. 


Omröstning:

Vad beror arbetslösheten på, enligt dig?




DN, 2, SR, 2, SVD, Exp



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0