Har svenskarna förstått vad juristerna vill?

Hur känner du dig framför en text som är skriven på det juridiska språket eller när en jurist talar det här språket med dig? 

Visst känns det högtydligt, man känner sig genast osäker och liten men också en smula skyldig. Det är klart att vanliga människor inte kan förklara sig på det här språket och det sätter dem genast i underläge i jämförelse med de som kan "det speciella juridiska språket".

Varför används det här språket fortfarande? Det har förmodligen sina förklaringar i och med att varje ord i lagtexten väger väldigt mycket och har sin speciella betydelse både för åtal och påföljder. Det är kanske svårt att göra om lagboken och bevara varje ordsmening.

Men hur svårt är det för jurister att tala och skriva ett vanligt modernt språk? Det ligger i juristernas intresse att deras ord förstås och tolkas rätt av allmänheten. Eller är det tvärtom att det ligger i deras intresse att vanliga svenskar känner sig osäkra och har svårt att försvara sig?

Läkare har övergått till vanlig svenska för länge sedan och patienter behöver inte studera 7 år på universitet för att förstå vad läkaren menar.

Denna artikel i DN tar upp samma sak som TT gör i andra tidningar. Se hur en jurist gör det krångligt och hur det kan förklaras bättre.



Omröstning:


Förstår du och kan läsa juridiskt skrivna texter?






Kommentarer
Postat av: juristen

vi vill utesluta er från lagen så vi kan ta mycket betalt för våra tjänster.

2011-12-19 @ 13:27:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0