Om Sveriges chanser att klara krisen bättre än andra länder

Sverige har klarat sig bättre än andra länder i den ekonomiska krisen som pågår. Det är lätt att tro att vi förtjänar det för att vi är så duktiga, har en superbra finansminister och att vi röstade nej i Euro-omröstningen.

Det är mycket smickrande men inte helt sant. Faktum är att vår egen interna kris har bara börjat och vi äter upp det goda som är kvar från början av 2000-talet. Vi är skuldsatta på samma sätt som Grekland, Italien och Irland och den minsta konjunkturssvängen kommer att rubba den självgodhet som vi har idag.

Jag skulle bli riktig glad om vi samtidigt klarar vår egen bostadsbubbla och Eurokollapsen. Innan dess finns det ingen anledning att rida på höga hästar.


Omröstning:

Litar du på att Euron kan räddas med flera lån från ECB-banker?

Tror du att Sverige har chanser att klara krisen bättre än andra länder?



Kommentarer
Postat av: TimS

Västvärldens kris är demokratins kris. Nu hinner verkligheten ifatt de folk som har trott på politikernas löften om guld och gröna skogar, men som sen har lånat lika mycket som folket. Och som inte har fattat det omöjliga i att västvärldens lönenivåer ligger mångdubbelt över länder som producerar allting i stort sett, Kina och Indien. Där folk jobbar dubbelt så mycket som västvärlden för några kronor i timmen. Demokratin medför att alltid fel politiker ställs till ansvar, följderna av en förd politik tar decennier att inträffa..... det är typiskt att Kinas frammarch BARA har kunnat ske med en någorlunda välvillig diktatur som inte behöver bry sig om kortsiktiga löften och åtgärder.

Vad vi ser i världen nu är början på demokratins död.

2011-11-28 @ 17:42:15
Postat av: Elisabet A

Demokratins död kommer inte att inträffa om Kina och andra låglöneländer med undermålig arbetsmiljö, dåliga arbetsförhållanden, bristfälligt miljötänkande osv osv får högre krav på sig från demokratiska länder.



Handeln idag sker på helt ojämlika villkor där Kina med flera idag sitter med trumf på hand. Alla billiga och ofta lågkvalitativa kina-produkter som svämmar över i svensk handel har ersatt närproducerat. Vänd trenden, ställ krav!

2011-11-29 @ 00:48:38
Postat av: sl

Är vi skuldsatta på samma sätt som Grekland? Vår statsskuld är väl en bråkdel av Greklands? Sen har vi en egen valuta också.

2011-11-29 @ 21:07:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0