Två revolutioner i en

Det som vi kallar för revolutionen i Egypten är inte en revolution utan två revolutioner som strider mot varandra. Det finns en folkmassa som är emot regimen och det finns en som är för den.

Motrevolutionen vill inte ha kvar Mubarak som president, fast de vill ha samma elit vid makten. USA och EU vill gärna stödja den andra revolutionen som bara innebär namn- och klanbyten men det kommer att vara samma folkförtryck. Det som är bra med den här milda revolutionen är att Egypten troligtvis kommer att bevara samma relation med omvärlden både politiskt och finansiellt.

Utgången av den första revolutionen är däremot mycket oklart. Det finns en risk att landet kan islamiseras och att Mellanösterns politiska balans kommer att ändras avsevärt. Egypten kan hamna i samma fälla som Irak och Afganistan, där demokrati kom tillsammans med krig och oroligheter.

Tyvärr, finns det än inte ett tredje alternativ som innebär fred och demokrati. Demokrati är bara ett statsskick och betyder inte alltid fred, dock är det lättare att utveckla demokrati i länder som har få konflikter och problem än i fattiga länder.

Egypten står framför ett tydligt val: diktatur och fred eller demokrati och oroligheter.

Omröstning:





SvD 2 3 4 5 6 7 8 DN 2 3 4 5 6 Ex 2 3 4 GP 2 3 4 5 Svt 2 3 4
DN 2 3 4 5 6 SVD 2 3 4 Exp 2 3 4 GP 2 3 SVT 2 3

Kommentarer
Postat av: Susann Agneryd

Vad intressant dina poster verkar vara. kommer med all säkerhet att läsa dina poster igen! :p Hoppas du har en trevlig dag :)

2011-02-24 @ 09:01:03
URL: http://jade.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0