Skulle vi inte straffa etiopier som överskred våra lagar?

Svenskarna är tillräckligt beresta och pålästa för att förstå att svenska etiska, moraliska och juridiska normer inte gäller i hela världen.

Det är inte roligt längre när svensk massmedia spelar dumma och övertalar oss att svenska journalister i Etiopien är oskyldiga trots att de tog sig illegalt in i landet och var arresterade tillsammans med rebeller.

Det är inte roligt  längre  när svenska jurister spelar dumma och förvånade att etiopiska lagar och rättväsende ser ut på ett annat sätt en svenskt.

Vi behöver inte acceptera andra länders lagar men vi måste följa dem för att inte få problem. 

Det är inte accepterat i Thailand att tala dåligt om kungen men det är accepterat att köpa sex. I Sverige är det tillåtet att tala skit om kungen men man inte får köpa sex. Det är inte accepterat att gå lättklädd i Förenade arabemiraterna. I Sverige kan man visa hur mycket hud man vill, däremot blir svenskarna irriterade när någon täcker för ansiktet, vilket man inte heller får på en bank.

Det är inte accepterat i många kulturer att ha sex utan äktenskap och man kan bli straffad för det. Det är fullt accepterat att ha sex i Sverige från 15 år, men man kan bli straffad för våldtäkt även om man är gift med sin sexpartner. Den här lista av självklarheter kan göras oändligt lång.

Är det verkligen så svårt att förstå att alla länder har egna lagar och egen uppfattning om vad som rätt och lagligt och vad som är inte det?

Det kanske måste skrivas i svenska passen att UD och Carl Bildt inte är ansvariga för er och kommer inte att hjälpa er när ni begår brott utomlands.

Konstigt att hemma i Sverige slutar vi spela dumma och accepterar inte när folk överskrider våra lagar, våra moraliska och etiska normer. 


Omröstning:

När du reser utomlands: beter du dig som hemma eller anpassa du dig till landets normer?






Kommentarer
Postat av: Magnus

Mubarak & Khadafi försökte upprätthålla sina lagar i Egypten/Libyen, borde vi inte skickat dit poliser och säkerhetsvakter istället för att rensa luftrummet och dylikt?



Nej, för att deras förtryckarlagar var pissdåliga för folket och för mänskliga rättigheter. Precis som i Etiopien, som dock har mörkat sitt förtryck bättre. Journalisterna Persson/Schibbye försökte berätta vad som försigår där, något som såklart Etiopiens vrickade lagar beivrar. Sverige och andra demokratiska länder borde vara mer ivriga på att ge support genom att stoppa bidragsfinansiering.



ps. lite sd-maner att ha en så förenklad svart-vit världsbild. skribenten stödjer kanske även teorin om att det är farligt att blanda kulturer? "de gillar att ha inbördeskrig och svält, sverige gillar att ha stabilitet och god ekonomi. det är bara olika kulturer!". ds

2011-12-28 @ 10:52:14
Postat av: Olleo

Varför skall vi egentligen tycka synd om dessa "journalister". Det är ju självklart att de brutit mot etiopisk lag. Sedan tycker jag att det är löjligt att kalla dem för "journalister" när varannan vänsterknutte kallar sig journalist eller fredlig demonstrant. Istället borde Sverige tillämpa lagar som gör att de som hjälper terrorister, vandaler eller liknade personer skall straffas som om de själva genomfört brottet. Precis som i Etiopien!

En motivering till det ringa straffet som retar mig är motiveringen att de måste ta hand om sina föräldrar. Har inte etiopiska staten hört talas om Carema och andra välfärdsföretag i Sverige? Ingen skall ju behöva ta hand om sina föräldrar i Sverige, men de kanske ser annorlunda ut om elva år…

Undrar hur debatten blir i Sverige om det beslutas om utlämning av fångar mellan Etiopien och Sverige. Kommer våra PK-journalister att tillåta att vi skickar etiopier till etiopiska fängelser? Det kan bli en mycket intressant debatt.

De nu dömda "journalisterna" har förtjänat många år i etiopiskt fängelse och vi svenskar bör få läsa om annat än deras olycka. I annat fall säger vi abonnemanget på morgontidningen och kvällstidningen slutade de flesta av oss att köpa för decennier sedan. -Tänk om vi kunde välja bort TV-licensen också.

Sluta gråt för att de ställt till det för sig. Det ingick säkerligen i deras plan. Nu skall Svenska regeringen kritiseras och vi skall tycka synd om "journalisterna" i Etiopien. Resultatet de hoppas på är att folk i allmänhet skall ringakta det svenska samhället och förhoppningsvis bli rättrogna kommunister medan "journalisterna" sitter i etiopiskt fängelse.

2011-12-28 @ 23:17:53
Postat av: Jack

Din analys är väldigt sympelt. Magnus har berört en del punkter för att korrigera din syn på det hela men jag har en del att tillägga. Martin och Johan åkte till Kenya för att rapportera om tillståndet för somaliska flyktingar där men råkade träffa många, från Ogaden regionen i Etiopien, som beskrev sitt liv i Etiopien som ännu eländigare än dem som flydde från Somalia. Dessutom visste dem att Ludin Oil hade prospektering i just Ogaden området. Det väckte deras intresse och bestämde att gå in och verifiera, illegalt. Detta är det ända "misstaget" dem begick. Till och med det var de det tvungna till eftersom det etiopiska regimen har stängt området för utomstående, vare sig media eller biståndsorganisationer. Jag tycker att dem är väldigt modiga journalister som borde prisas överallt. Lögnen i anklagelserna är "stöd till terrorism"! ONLF (Ogaden National Liberation Front) är inte en terror org. utan en befrielserörelse och denna sanning måste highlightas!

2011-12-29 @ 12:14:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0