Om att släcka elden med bensin.

Det som jag inte förstår är att finansvärlden och bankerna inte är rädda för sin egen kollaps.

I relation mellan låntagare och långivare finns alltid en viktig brytpunkt. När lånen är små är det låntagaren som är rädd att inte betala tillbaka den, när lånen är stora är det låntagaren som ska vara rädd att aldrig få tillbaka pengarna.

I nuvarande ekonomiska kris är det klart att låntagare, både privata personer och stater, inte har råd att betala tillbaka sina lån. 

I den här situationen ska finansvärlden och bankerna vara livrädda och göra allting för att minimera sina risker som långivare. Det som de gör istället är att de ger ännu större lån och maximerar sina risker ytterligare.

Till det måste tilläggas att finansvärlden och bankerna inte hör till stater och är oberoende medan stater och regeringar är beroende av finansvärlden och bankerna.

Bankväsendet är inte en demokratisk institution och vi väljer inte bankdirektörer och styrelser. På det här viset är det en diktatur vars enda syftet är att berika sig självt utan att ta hänsyn till sina underordnade. 

Wallstreet-protesterna är ett svagt försökt att störta den här diktaturen. Rörelsen är inte bra organiserad eller centraliserad på något sätt. En oorganiserad motståndsrörelse har inga tydliga ledare men många anhängare. Det ser ganska ofarligt ut i dagens läge, som bara några vänsteraktivister som protesterar mot rika människor på Wallstreet. 

I själva verket har Wallstreet-rörelsen inget motstycke i historien. Det är inte klasskillnader som folk protesterar emot utan mot själva systemet som skapade den. I det här fallet är det inte enstaka regeringar eller politiska ledare utan hela finanssystemet som ifrågasättas och hotas.  

Walltreet-rörelsen kan inte peka ut en person som är skyldig och som kan bytas mot en annan "bra" person. Det är hela systemet som bör ersättas. 

En annan svaghet av Wallstreet-protesterna är att de inte har något program som tydligt formulerar vad som ska göras för att ersätta eller åtminstone stoppa det rådande finanssystemet.

Ingen som vet vad som ska göras men många förstår att det inte kan fortsätta på det här viset.

Det skulle vara logiskt om finansvärlden försökte att reparera sitt eget system, ändra sina egna metoder och försöka att hitta bättre lösningar. Det händer inte heller. För att släcka elden föreslås bara att hälla ännu mer bensin i brasan.

Omrsötning:

Amerikanska Wall Streetprotester gäller:

Tror du att EU samarbetet och EuroValutan orsakade europeiska finanskrisen?



D2 3 4 SVD 2

Kommentarer
Postat av: Obi One

Hela systemet är genomruttet och snart är det enda som kan rädda oss en revolution eftersom politikerna är i klorna på storbankerna. Sorgligt men sant. Frågan är om privat ägande kan tillåtas växa sig hur stort som helst utan risk för att demokratin undergrävs. Som de sa i Star Wars 1, "He has control of the Senate and the courts. He's too dangerous to be left alive."

2011-12-24 @ 16:38:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0