Ska staten ställa upp för sina medborgare i alla lägen?

Det är ett typiskt Hollywood-scenario när amerikanska medborgare (spioner, journalister) gör vad de vill utomlands och sedan får de hjälp från staten i fall de åker fast. 

I Hollywood film kan man räkna med mirakulösa räddningar men i verkligheten är det en annan sak. Även amerikanska medborgare sitter i fängelsen utomlands när de begått brott på samma sätt som andra nationaliteter sitter i amerikanska fängelsen om de begått brott i USA. Svenskan Annika Östberg är ett välkänt exempel på det. 

Journalister är i första taget vanliga människor och sedan är de journalister. Ingenstans i världen finns det speciella lagar i lagböcker för journalister. Det som myndigheterna i världen gör eller inte gör för journalisterna är en frivillig tjänst som kan underlätta deras yrkesutövande men ingenstans kan man kräva den här tjänsten med hänvisning till att man är en journalist. Ingen stat, så som Sverige, kommer att ge tillstånd att begå brott p.g.a. att man vill göra ett reportage. 

Det som Sverige kan och bör göra för svenskarna som avtjänar sina straff utomlands är att försöka att flytta dem till ett svenskt fängelse. Allt annat bör anses som en direkt inblandning i andra länders rättsväsende. 

Det är inte heller acceptabelt att förhandla speciella villkor för egna medborgare med hjälp av biståndspengar. Antigen anser man att landet behöver hjälp och ger biståndspengar eller så anser man att hjälpen inte behövs. Annars blir biståndspengarna som mutor för de "rätta" politiska besluten.


Omröstning:

Skulle du räkna med hjälp från svenska staten om du begår brott utomlands och åker fast?






Dn 2 3 4 SvD 2 3 4 Svt 2 3 SR GP 2

Kommentarer
Postat av: Jonathan

Hej,



Skillnaden här är att de har anklagats för ett brott de inte har begått. Givetvis är de beredda på att kastas ut ur landet om de tagit sig in olagligt, men nu har de anklagats för att vara terrorister.



Då tycker jag att det är mycket rimligt att svenska staten kliver in, precis som säkert du skulle tycka om du gått för röd gubbe under thailandssemestern, men blev anklagad för mord?



/ J.

2011-12-27 @ 10:45:23
Postat av: Fuckyou

Bomb Ethoipia and get them free.....

2011-12-27 @ 10:47:37
URL: http://yasakuri.com
Postat av: pelle

Exakt poängen är att de är journalister inte terrorister sålunda borde de bli dömda till journalistbrott inte terroristbrott. De har inte skjutit eller bombat de har valat skriva om en konflikt i Afrika. Och självklart ska vi dra in biståndet till dom, varför ska vi skänka 100tals miljoner till dom? speciellt som regerignen i Etiopien beslutat om att det ändå inte får gå till de behövande grupperna. För övrigt så anser jag att....

2011-12-27 @ 14:40:07
Postat av: Nisse8

Dags för Bildt att knäböja för vederbörande diktator med orden: Herre förlåt dem, ty de veta icke vad de göra. Och det gäller för drygt 99 % av journalistkåren i alla lägen. "Bara Sverige har rättvisa svenska lagar och allt annat är skit i alla länder, utom USA/Sovjet/Vietnam etc, förstås".



Under tiden får dagligen åtminstone en svensk sitt liv förstört i folkhemsidyllen: barnläkaren, styckmordsläkarna t ex, nämnda i dagens TT-nyheter.



Den presumptiva ofelbarheten i svensk byråkrati är helig. När ca 5 fall av 10 går snett finns ingen ansvarig.

2011-12-27 @ 16:22:23
Postat av: Bombs over...

Kryp på knäna Sverige, kryp för alla diktatorer, lägre era sopor!



Som jag ser det har de tagit gisslan för att säkra att sitt U-landsbistånd ska betalas ut från Sverige.

2011-12-27 @ 16:31:22
Postat av: Magnus

Återigen en pissåsikt från bloggaren. Fatta att Etiopien har vrickade lagar som gör att människor lider. Om journalisterna fotat lite avrättningar hade antagligen Etiopien åkt på moppo.



Var det fel att blanda sig i Mubarak/Khadafis rättsväsende? Är ni lika upprörda över att svenska flygplan flyger utan att ha ansökt om tillstånd av den Libyiska flygledningen?

2011-12-28 @ 11:40:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0