Ryssland och demokrati?

Tusentals ryssar i flera stora ryska städer deltar i demonstrationer mot valfusk vid senaste parlamentsvalen i Ryssland. Ryska medborgare vill inte befinna sig längre i en situation där makten fördelas orättvist där Putin är evig president.

Är det en början för en riktig folkdemokrati i Ryssland eller det kan sluta med en ännu hårdare diktatur? De som inte är nöjda med valresultatet röstade på kommunisterna och ultranationalisterna. Putins parti framstår som det mest västvänliga och demokratiska i jämförelse.

Efter folkdemonstrationer och maktskiften i Nordafrika kan det vara Rysslands tur att visa vad folket vill. Och det är inte säkert att de vill ha samma som vi i västvärlden. Mellanöstern och Nordafrikanska länderna väljer en annan väg och det är inte den demokratiskick som vi är vana vid. Där segrar nyislamistiska partier. Det är uppenbart att folkviljan inte ser ut likadant överallt på jorden.


Omröstning:

Tror du att Ryssland kan omvandlas till en riktig demokrati?



SVD 2 3 4 5 SR SVT

Kommentarer
Postat av: Dennis Nilsson, Piratpartiet

Demokratin i ett land blir inte bättre än de engagerade/oengagerade medborgare som lever i den.



Den riktiga skillnaden mellan demokrati och diktatur är att i en demokrati har aldrig medborgarna fått svälta ihjäl.



Diktaturer förgör sig själva, förr eller senare, innifrån. Diktaturer, samhällen som bygger på misstro mot sin nästa, ruttnar alltid innifrån.



Frågan är var demokraturer hamnar? Den frågan är än så länge obesvarad.

2011-12-10 @ 17:36:49
URL: http://dennisstartrek.blip.tv

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0