Nepotism är också korruption

Korruption existerar inte i Sverige som ett juridiskt begrepp.

Vi har åtal för mutbrott och bestickning, men vi har inte åtal för annan korruption som inte är mutor. Enligt den internationella definitionen är korruption "..är missbruk av makt eller fortroendeställning till förmån för en annan person eller grupp till vilken man har ett lojalitetsförhållande".
Det betyder inte bara mutor (som är brottsligt att ge i Sverige), utan även nepotism (svågerpolitik), förmedling av uppdrag till sina egna, gräddfil för sina egna, förtur för sina egna, anställning p.g.a. släktband eller bekantskap o.s.v.
Allt detta är inte brottsligt i Sverige eftersom det inte finns i brottsbalken.

I Sverige är det straffbart att ge mutor och gåvor, däremot är det inte brottsligt att främja sina vänners och familjens intressen.Politiker som  har makt att ta stora ekonomiska beslut kan lätt mutas med hjälp av poster i styrelsen, arbetsuppdrag för sina familjemedlemmar, tjänstetillsättningar o.s.v.

Det kan kallas för skandal och fusk i massmedia men kommer aldrig till domstolen. Själva är vi mycket negativa till korruption i andra länder, däremot vill vi inte erkänna att den finns i Sverige. Måste vi ha ett åtal för korruption i Sverige?

Omröstningar:

Tror du att öppenhet i partifinansieringsfrågor kommer att spela roll i hur folket röstar?


DN

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0