Har journalister rätt att bryta mot lagen?

Svenska journalister dömdes för brott i Etiopien enligt etiopiska lagar. Det är hårda straffsättningar men så fungerar rättsväsendet i Etiopien. 

Det är olika lagar och regler i olika länder och det är konstigt att hoppas att man ska ha en speciell behandling av polisen eller rättsväsendet om man är inte landets medborgare eller om man är en journalist. 

Vi ser på Assangefallet att det inte hjälper att han är en känd person eller en utomstående journalist  eller inte en svensk medborgare när han anklagas enligt svenska lagar. Våra sexualbrottslagar är också mycket ovanliga i jämförelse med andra länder i världen och straffskalan för dessa brott är också hårdare än i andra länder. Så fungerar det i Sverige och så bör Assange behandlas om han begått brott i vårt land (vilket inte är bevisat än).

Två svenska journalister tar sig in i Etiopien, allierar sig med gerillan, reser runt med dem, deltar i eldstrid, blev fångade och hamnar i ett fängelse. Det som vi kräver är att strunta i Etiopiska lagar och frikänna våra journalister eftersom de ville göra ett reportage.

Har journalisterna rätt att bryta mot mot lagen när de i tjänst? Bör man rädda svenskar från fängelse utomlands när de medvetet bryter mot lagen där?


Det som är rimligt är att vi ber att journalisterna avtjänar deras straff i en svensk fängelse. Det är uppenbart att etiopiska fängelser inte har samma standard som svenska. 


Omröstning:

Är det acceptabelt av journalister att medvetet bryta mot lagen för att göra ett reportage?




Dn 2 SvD 2 3

Kommentarer
Postat av: Timothy Scalari

Nu har USA utan att blivit anmodade tagit upp frågan om de svenska journalisterna, för att med USA:s större maktmedel se till att få dem utelämnade från Etiopien.

Denna ädla handling avser att sätta standarden för att på motsvarande sätt kräva att Julian Assange skall utelämnas från Sverige så snart han släpats hit, och friats från de absurda "våldtäktsmisstankarna".

2011-12-23 @ 17:56:05
Postat av: Magnus

Hur ska pissländer som Etiopien någonsin bli bättre utan påtryckningar utifrån?



Liknelsen med Assange är fånig, men om Storbritannien vill göra en politisk poäng av att inte lämna ut honom så får de göra det (not gonna happen). Hade Sverige däremot börjat massavrätta sin befolkning enligt några nya lagar, välkomnar jag internationella politiska påtryckningar samt krav på utlämning av Assange.



Antar att bloggaren samt de som röstar här bara läser en typ av åsikt, och kommer ha mycket svårt att ta till sig vad jag skriver. Man kan alltid förenkla sin världsbild till den milda grad att vadsomhelst verkar rimligt. Men det duger inte! Man måste förstå helhetsbilden.



Etiopiens lagar är pissdåliga, folket lider av svält och elände (se Blood Diamond för bildmaterial av hur ett inbördeskrig kan kännas). Etiopien vägrar avslöja någonting om vad som pågår, ska vi anta att de sköter sitt jobb bra eller ska vi kräva viss insyn? Om sverige ballade ur med massmord'n'shit skulle jag gladeligen se att EU styrde upp.

2011-12-28 @ 11:11:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0