Kejsaren är naken


 

Per Gudmundsson glömde en annan känd litteraturhistoria om makten och folket. Där Kejsaren var naken och alla utom en liten pojke var rädda för att säga sanningen. Folket var inte rädda för Kejsaren, de var rädda för att inte tänka som alla andra.

 

Historia om Lars Vilks och yttrandefriheten är detsamma. Det finns ingen yttrandefrihetstanke i hans verk. Det är journalister som hittade på yttrandefrihetsproblemet i Vilks strävan att vara kändis.

 

Yttrandefrihet bör och kan diskuteras på ett annat sätt än att utsätta människor för livsfara. När någon väljer att leka med terrorister för att dra på sig uppmärksamhet eller väcka debatt är bara avskyvärt. Terroristerna är inte intresserade i era debatter. Och folk får inte dö för att ni ska ha rätt argument i debatten.

 

 

Omröstningar:


Är Lars Vilks "Rondellhundar" konst eller ett sätt att dra till sig uppmärksamhet?

 

 

 

 

 

 

 


SvD

 

DN

 

 


Kommentarer
Postat av: Tessa

Skulle gärna rösta att: NEJ Vilks klumpiga, egoistiska wank är inte konst. Tyvärr är omröstningsfrågan tämligen illa formulerad.



Nå väl, skriver här istället.



Nej, det är inte konst, Vilks är ingen konstnär. Köparna är inte intresserade av konst, de är intresserade av något annat. Kom på vad köparna intresseras av och du har epitetet för Vilks.

2010-03-19 @ 19:52:41
Postat av: Johnny Lilja

Visst är Vilks konstnär. Helt klart. Inte bara genom teckningen utan hela den totalhappening som rondellhunden genererade. Bara det åsiktskalejdoskop som vi nu kan bevittna har ju en konstnärlig twist.

2010-03-20 @ 01:19:32
Postat av: Oscar

"Yttrandefrihet bör och kan diskuteras på ett annat sätt än att utsätta människor för livsfara. När någon väljer att leka med terrorister för att dra på sig uppmärksamhet eller väcka debatt är bara avskyvärt. Terroristerna är inte intresserade i era debatter. Och folk får inte dö för att ni ska ha rätt argument i debatten."



Jaha, du menar därmed att vi helt enkelt ska böja oss för vartenda krav som valfri terrorist ställer. Vi kanske ska anpassa samhället efter dem också - bara de inte gör oss illa ...snyft snyft. Gör om Sthlms stadshus till en moské, rädda sig den som kan!!!



Tur att inte du är statsminister.

2010-03-20 @ 11:15:34
Postat av: Tessa

Problemet är att vi inte har en konstkritik värd namnet i Sverige idag. Hade vi det, hade vi inte förirrats att tro Vilks rondellhund var konst. Vi hade kunnat se den som en otroligt klumpig, mediavänlig provokation. Inte konst.



Med en fungerande och drivande konstkritik hade vi också haft en debatt om konsten och en större förståelse för konsten. Kritiken behövs helt enkelt för att driva konsten frammåt. Kritiken är en del av en dialog som helt tystnat i Sverige idag.



Konsten handlar ofta om tolkning och konsekvens, liksom alla andra handlingar, varför konstkritiken och dess diskussion är viktig. Konsten bör förhålla sig till en insikt om sin egen verkan.



Propagandism och mediateater har för alldel varit en del av riktingar under den moderna konsten och frammåt - men i ett syfte. Det har aldrig varit av något intresse, när det enbart handlat om provokation för provokationens skull. Varför skulle det nu. Har vi någonsin sett en större dead end? Detta är bara så otroligt ointressant och ointelligent.



Tyvärr har vilks handling, vilken jag bara kan likna vid ett fyllos dåliga takt i en bar - klart fyllot åker på däng, fått konsekvenser han helt uppenbarligen inte alls förutsåg. Vilks är ingen modig man, som står för ett ideal - yttrandefriheten - han är snarare en opportunist som trodde sig säker i landet långt borta. Som att spotta på bilar från en bro. Fegt, fegt, fegt och inte överhuvudtaget en handling som förtjänar att upplyftas till varken konst, eller en debatt om yttrandefriheten.



2010-03-20 @ 11:52:56
Postat av: Johnny Lilja

"Konsten handlar ofta om tolkning och konsekvens, liksom alla andra handlingar, varför konstkritiken och dess diskussion är viktig." Rondellhunden har onekligen fått konsekvens.Jag kan inte se något annat verk som frambringat en så nyttig debatt och som verkligen fått ivrarna för censur att avslöja sina unkna åsikter. Det viktiga verket "Snövit och sanningens vansinne" (den mest genomtänkta installation jag sett) missförstods ju tyvärr.

Jag kan inte se varför Vilks teckning inte skulle defineras som konst?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Konst

2010-03-21 @ 00:49:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0