Jämlikhet utan gränser

 

 

Fortfarande finns det mycket att göra inom jämlikhetsfrågorna och det är därför partier som gör/lovar mest för kvinnorna har goda chanser att vinna i valet.

 

Jämlikhetsidéen blomstrade upp under industrialiseringen. Fabrikerna behövde mer och mer arbetskraft och kvinnor började arbeta jämsides med män. Kvinnor kunde tjäna egna pengar och hade ett visst ekonomiskt oberoende. Barnomsorg organiserades för att möjliggöra kvinnoarbete. Men ett patriarkalt mönster gällde fortfarande hemma  där kvinnor var fullständigt ansvariga för barn och hushåll. Dubbelt arbete var en svår börda och kvinnornas kamp för jämlikhet och frigörelse började på allvar.

 

Internationella kvinnodagen firades för första gången 100 år sedan och det har hänt mycket sedan dess. Kvinnor har fått många rättigheter och är inte längre beroende av män. Däremot är kvinnorna i högsta grad beroende av staten som står för barnomsorg, skola, försäkring och vård. Det förklarar delvis kvinnors vänsterorienteringen.

 

I fattiga samhällen där staten inte garanterar så mycket trygghet för är de fortfarande beroende av sina män och familjen. Våld och förtryck är vanligt och kvinnor är generellt sämre utbildade och ekonomisk beroende.

 

Sverige är en förebild i världen i jämställdhetsfrågor men även här är det inte självklart att kvinnor ska vara jämnt representerade i partier och styrelser och att män ska ta hand om sina barn lika mycket som kvinnor.

 

Omröstningar:

 

Ska jämnställdigheten efterföljas även i lagsporten?


Vad har du för inställning till könskvotering?


Är dagens jämställdhetspolitik rättvis mot båda könen?

 

Bör kvinnor kvoteras in i styrelser, så som EU-parlamentariker Lena Ek (C) föreslår?

 

Tycker du att män ska vara föräldrarlediga lika länge som kvinnor?

 

 

 


 

 


 

 

SvD 2 3 4 5

DN 2 3

GP

AF

KB

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0