En lagom demokrati

Frederik Schulte (M) föreslår att införa ministerstyre i Sverige. D.v.s. att politiker ska kunna bestämma mer om lokal maktutövning och inte som nu där regeringen bara kan komma med direktiv och förslag och det är upp till myndigheterna om de ska följa dem.

Frågan är mer filosofisk och ideologisk än politisk. Det finns olika demokratiskick i världen och de skiljer sig mera än vi tror. Centraliserad demokrati utövades t.ex. i f.d. Sovjet och även nu i f.d. Sovjetiska länder. I praktiken betyder det att presidenten kan bestämma över hur en städares lön ska sättas i ett statligt företag. Det bäddar för diktatur och korruption och det är det som vi riktigt observerar där.

Sverige har valt att ha en representativ demokrati eller ocentraliserad demokrati där makten begränsas på flera nivåer. Vår regering kan ge råd och direktiv men kan inte bestämma över lokal beslutsfattning.  Det ger mindre korruption och mer makt åt folket.

Det ska bli spännande att följa debatten kring den här frågan. Ska vi gå över till centraliserad demokrati eller hittar Sverige som vanligt med lagom mycket demokrati.



Omröstning:

Tycker du att Sverige är en demokrati?




SVD

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0