Pöbeldemokrati

Vi är så vana att tycka att allt som har med demokrati är positivt att vi glömmer att alla mynt har två sidor. Demokrati betyder folkmakt och vi tror att allting som folk bestämmer är till godo.


Är det sant alla gånger? Det är svårt att förstå även för oss som har demokrati i blodet att en folksamling lätt kan övertas av negativa känslor såsom hat, hämnd och lynchstämning.


Pöbeln har lätt att tända på dessa känslor och det är svårt att släcka dem. När folk befinner sig i en pöbel tappar de lätt omdömet och tycker i stundens hetta att de gör rätt eftersom att alla är omfattande av samma känslor. Det finns många exempel på det som pöbeln kan göra: tänk bara på urartade demonstrationer och fotbollshuliganers upplopp.

 

Med Internets utveckling samlas pöbeln med bredbandshastighet på nätet och pepprar varandra. Det är inte demokrati i den rätta meningen utan en pöbeldemokrati. Många siter försöker att styra sin pöbel, andra väljer att inte göra det. Oavsett vad som diskuteras på nätet är det inte tillåtet på något sätt att bryta mot landets lagar. Punkt slut.

 


 

 

Omröstningar:

Vilka lagar ska gälla på Internet i enskilda länder?

 



Upplever du att det finns en mediacensur i Sverige?

 



 


 

 


 

DN 2 3

SvD

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0