Fler jobb på två olika sätt

Två artiklar i SVD och DN behandlar ett och samma problem: vad ska göras för att Sverige ska få fler jobb.

Mona Sahlin skriver många gånger om att Sverige behöver fler jobb och att Socialdemokraternas politik inriktar sig på att alla ska får ett jobb. Hon skriver inte en enda gång om hur jobbtillfällen ska skapas. "Nu krävs jobb och kamp mot klyftorna" - skriver Mona Sahlin. Jag tolkar det som att socialdemokraterna tänker kräva nya jobb från dem som skapar och ger jobb. Dessutom tänker socialdemokraterna att kämpa mot klyftorna. Det låter som att de som har jobb eller skapar jobb  inte får tjäna mer pengar än de som inte gör det. Det ska vara rättvist på socialdemokratiskt sätt: allt mitt är mitt och allt ditt är också mitt.

 

Anders Borg skriver om hur moderaterna tänker skapa nya jobb och att underlätta för dem som skapar nya arbetstillfällen. "Det ska inte bara löna sig att arbeta. Det ska löna sig att skapa nya jobb också"- skriver Anders Borg i SVD. Man skapar inte nya jobb genom att ta bort RUT och ROT avdrag och inte genom att höja bensinpriser. Det ska också löna sig att arbeta och det åstadkomms med skattelättnader för dem som arbetar.

 

När socialdemokraterna pekar på ökande klyftor jämför dem människor som står utanför arbetsmarknad och dem som har arbete. Man kan inte göra klyftor mindre genom att öka bidragen. Klyftor ska minskas genom att de som får bidrag får en riktig lön. Genom att omdirigera bidragsberoendet till längre utbildningar och fler bidrag för barnfamiljer skapar man inga jobbtillfällen. Jobben skapas när det lönar sig för arbetsgivaren att anställa fler.

 

 

Omröstning:


Vilken arbetslinje ger flest jobb till Sverige: socialdemokraternas eller moderaternas?




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0