Religionsfriheten skapar tabun

Döm ej titeln - religionsfrihet är fantastiskt, ett måste i ett sekulariserat samhälle. Men religionsfriheten har skapat ett annat problem. Nämnligen friheten att ifrågasätta och kritisera en tro. Som kristen ifrågasätter man islam - som muslim ifrågasätter man kristendom. Som buddhist ifrågasätter du judendom och tvärt om. Men varför pratar vi inte om våra innersta tron utanför familjens mur? För att vi vet att i det här landet kan vi tro som vi vill och inte hur staten tvingar en.

 

Friheten att tro har skapat en verbal och kommunikationsfängsling. Nu vet vi inte hur vi ska hantera det, vilka termer som betyder vad, inte vet vi heller likheter eller skillnader på olika religioner. Vad vet ni t. ex. om kristna fundamentalister? Antagligen lika lite som om islamistiska fundamentalister. Det hör dock inte till ämnet.

 

Religion är något uråldrigt  som förmodligen har skapat traditioner. Hela nationers traditioner, firanden, lediga dagar och påverkat dagligvaruhandlens bästa försäljningstider. Genom att inte prata om religion i ett multikulturellt samhälle har vi förnekat traditioner, arkitektur, helgdagar, klädsel osv. Förnekelse är aldrig bra, det vet vi sedan innan. Det vet vi nu när en stor grupp människor känner sig förnekade.

 

Voter.se vädjar till en debatt och en nedläggning av denna löjliga tabu som finns. Fråga din kompis som som inte tror på samma gud som dig om livets stora frågor. Fråga grannen vad den bästa högtiden är.Diskutera på bloggar, forum, TV, tidningar och bland vänner. Visserligen kan en konflikt om attityder uppstå, diskutera det och acceptera det i så fall. Redaktionen på Voter.se kommer fortsätta att publicera omröstningar i ämnet tills vi har fått nog och tills problemet är diskuterat och kompromisser är funna. Vi undviker inte obekväma frågor, däremot undviker vi dömande frågor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0