Engelskan - ett större hot än vad vi tror

Språkfrågan uppmärksammas mer och mer. Bland annat i SvD, här och här.  Engelskan används mycket och oftast i onödan i Sverige.

Frågan om språkbruket uppmärksammades på Voter.se tidigt i höstas. Vi vill passa på att tipsa om en namninsamlig som startades av riksdagsledarmoten Marianne Watz (m). Ett bra exempel på hur man bevarar språket är Frankrike som har stränga lagar för hur utländska ord får användas. Svenskan är inte det enda språket som är hotat av engelskan, varenda land måste se till självt att bevara sitt språk.







Omröstningen kan du bädda in på din blogg också. Klicka på embed och hämta koden. Resultatet ackumuleras från alla embeds.

Kommentarer
Postat av: mikael

Hej!



Varför detta meningslösa snack om att engelska är ett stort hot. Större trams finns inte. Engelska som språk i Sverige är inget problem åtminstone inte för oss inom den akademiska världen.



Vill man ha internationellt samarbete så är det engelska som gäller oavsätt vad svenska nationalister tycker. Sedan är det helt naturligt att om en kommun eller en stad vill marknadsföra sig mot turister så behövs engelska. Svenska språket är en liten minoritet i hela världen som talar och läser, och därför är det enligt mig löjligt att man anmält Stockholms marknadsföring "The Capital of Scandinavia" till JO.



Kasta språklagen i papperskorgen annars är ni inte seriösa.



Själv skriver jag mest på engelska för jag har huvudsakligen kontakt med människor som kommer ifrån engelskspråkiga länder. Dessutom har jag själv bott och gått i skola i Amerika så jag läser och skriver och talar flytande engelska.



Jag kan däremot hålla med om att man skall kunna kontakta myndigheter inom Sverige på svenska.



Men, det är viktigt att det står också på engelska eftersom Sverige är en del av EU, och Engelska är det naturliga språket om Sverige vill fortsätta vara med i EU.



Om Stockholms marknadsföring fälls av JO, då måste EU säga ifrån med en gemensam röst och kräva att JO:s beslut förklaras som olagligt eftersom det säkert strider mot EG-rätten.



Så låt all marknadsföring vara på engelska, för om Sverige vill ha några turister så kan vi inte sysslar med marknadsföring på svenska. För envisas man med svenska så kommer många att vända Sverige ryggen och välja länder som är vänligt inställda till engelska språket och de engelskspråkiga.



Så ni "svenskfundamentalister" var så snäll att "knip igen truten" för vi behöver inte er inskränkthet och vi behöver inte en återgång till nationalismen. Nationalismen har inget gått med sig utan bara elände.



Mvh



Mikael

2009-12-29 @ 12:08:52
Postat av: Voter Redaktionen

Att engelska tar över mer och mer är i sig inget dåligt. Dock är det fördelaktigt att ta vara på riksspråket, speciellt i den snabba takt som engelskan tar över mer och mer. Det du pekar på är språkkunskaper, där håller jag med dig att det är bra att kunna många språk väl. Det främjar kommunikation olika nationer emellan.

2009-12-29 @ 13:59:34
URL: http://www.voter.se/skapa-omrostning.html
Postat av: daniel.

Vänta nu ett slag... den gär sidan heter Voter samtidigt som man beklagar sig över engelskans ställning i Sverige. Glas i stenhus, anyone?

2009-12-29 @ 16:54:32
Postat av: Voter Redaktionen

daniel - Bra poäng! Att bevara ett språk och främja utbildning och kommunikation på andra språk är olika saker. Vilket nämns i tidigare kommentar. Frågeställningen över riktar sig till att engelskan tar över mer och mer överallt, inte bara i officiella sammanhang. Vidare, som mikael skriver, bör marknadsföring föras på engelska. Men det hindrar inte att ha ett svenskt alternativ. Vad gäller Voter.se, finns det framtida mål att bli internationella med syskonsidor. Ett internationellt namn, helt enkelt. Dock är "Omröstningar & Nätdemokrati" på svenska.



En nation kan inte förkasta sitt språk, med det tillkommer praktiska problem och kostnader som är onödiga

2009-12-29 @ 22:42:54
URL: http://www.voter.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0